Lélekház

Egy nárcisztikus áldozat menedéke

A "normális" gyermekkor illúziója

2020. július 08. 19:38 - EgyszerEszter

Avagy milyen is egy nárcisztikus anya gyerekének lenni

Hogy milyen is egy nárcisztikus szülő gyerekekeként felnőni... Ez legelsősorban attól függ, mikor kérdezik az embert. Egy ilyen személy élete ugyanis két szakaszra bontható. És ez a két szakasz olyan éles, olyan markáns felezővonallal, olyan vízválasztóval, határolódik el egymástól, hogy több, témában érintett ismerősöm nevet is adott annak a pillanatnak, amikor rájött: az anyja nárcisztikus személyiségzavarban szenved. Ismerek olyat, aki úgy emlegeti „időszámításom előtt és után”... Másnak ez a „felszabadításom pillanata”. Én úgy nevezem azt a napot: a revelációm napja. 2018. október 31-e volt. Pontosabban az október 31-éről, november 1-ére virradó éjszaka. Ha két éve október 30-án kérdeztek volna a gyerekkoromról, hogy milyen is volt, azt feleltem volna:

3ed6b18fc9e3a3c691d649d7d38f7473.jpg

Teljesen normális. Vagy legalábbis egészen normális. A nárcisztikus áldozatok ugyanis gyakran nem látják, hogy a családjukban bármi rendkívüli probléma akadna. Nem látják, hogy az anya ridegen, kiszámíthatatlanul, félelmetesen stb. viselkedik, hogy a család többi tagjával milyen beteges viszonyrendszereket épített ki... Azt gondolják, körülöttük, a családjukkal, minden teljesen normális. Ennek két oka van. Egyfelől; a gyermeki agy rendkívüli működésű. Ezzel persze nem mondtam újat. De egy gyermek agya képtelen felfogni, a tényt, hogy az anyja nem szereti. Ő a világ, a gondozó, az életben tartó. Az isten. Hiszen egy csecsemő élete első hónapjaiban még azt sem tudja, hol ér véget ő és hol kezdődik az anyja teste. Az anya arca a tükör, amiben először meglátjuk magunkat. Ha ez szeretet tükröz, akkor szerethető vagyok; menti el az újszülött agy. Ha pedig megvetést, iszonyatot, haragot, konstans csalódottságot vagy irritáltságot... Nos akkor elmentjük az információt a merevlemezünkbe, azaz a tudatalattinkba: rossz vagyok. Bűnös vagyok, értéktelen vagyok, nem érdemlem meg azt sem, hogy itt legyek. De hát ezt a borzalmat nem lehet megélni napi szinten, így az igazságot lehasítjuk és eltemetjük. (Persze ezzel nem szabadultunk, meg tőle, hanem szépen akár egy kártékony gyomnövény magjából felneveljük belőle a saját „büntető-szülő” nevezetű énrészünket, aki életünk hátralévő részére elvégzi a szülők helyett a piszkos munkát, de ez már egy másik bejegyzéshez és az egyéni felelősség kérdéséhez tartozik.)

8d2946bc049de10860aa6286a8136403.jpg

De egy iszonyatokkal teli kút ez, hát ahelyett, hogy belenéznénk az agyunk megteremti a hazugságot, amit a család többi tagja általában bőszen táplál: anyád érzékeny, labilis, nem tehet róla, ő így mutatja ki a szeretetét és így tovább, így építi fel a gyermeki agy, ezekből a kártékony rigmusokból az ál-valóságot. Egy szülő-gyerek viszonylatban pedig az ember agya gyakran egy „gyerek agya” marad, akkor is, ha 20, 45 vagy 60 éves...

6c72f5c893e74a938dc39a8c3811846b.jpg

Ha megtörténik egy egészséges felnőtté válás, a gyerek részéről leválással, a szülő részéről elengedéssel, akkor  persze a gyerek-agyból felnőtt agy lesz, szüleinket nem istennek látjuk többé, hanem embereknek a maguk hibáival, s szerencsés esetben ezekkel megbékülünk. Nárcisztikus szülők gyerekeinél, mondanom sem kell, hogy ez aligha következhet be. Eleve bármiféle leválás, önállósodás személyük ellen szóló bűncselekmény a szemükben, s ezt már a korai években igyekeznek tűzzel vassal irtani. Így aztán nem egy férfi és nő találhatja magát meglett felnőttként abban a helyzetben, hogy még mindig az anyja-apja szava számára a szent igazság: ha ez szó - vagy épp tett, gesztus – azt fejezi ki, mi rosszak vagyunk, hát úgy van. És visszük tovább magunkkal a gyermeki agyat, amely inkább tartja magát bűnösnek, és táplálja a lehsított gyűlölet-magot, mintsemhogy beismerje: az még mindig életet adó köldökzsinór túloldalán őt nem szeretik, sőt megvetik.

d8b2a6c7ffea22e93b1ccbe0194bacbb.jpgA másik ok, amiért egy nárcisztikus családot a benne élő gyermek normálisnak lát, az az összehasonlítás hiánya. Hisz hiába a rokoni ismerősi kör, később barátok, osztálytársak családjai, ezekben nem időzünk olyan hosszú ideig, hogy szembe tűnjön a különbeség. Nahát egy családban így is lehet beszélni a másikkal? Egy eltört pohárért nem jár szóbeli alázás? Ti hangoskodhattok, anélkül, hogy „önző férgeknek” neveznének? Persze megesik, hogy egy efféle ráébredés vezet a „revelációhoz”.

De legtöbbször valami más az. Egy cikk, egy barát megjegyzése, vagy csak egy kitudjahonnan érkező sugallat, hogy keressünk már rá a neten erre a „nárcisztikus anya” dologra...

woman-looking-side-while-breaking-glass-with-finger_1122-961.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lelekhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr115990018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása